Product description

Striving for perfection – constructiv otto at Lake Zurich

Project: Meister + Co. AG, Wollerau, Switzerland
Design: Burkhardt Leitner constructiv, Stuttgart
System: constructiv OTTOBOX

The manufacturer Meister + Co. AG located in Wollerau, Switzerland, is one of the leading wedding ring and jewellery manufacturer in Europe. At the architecturally demanding site in Wollerau near Lake Zurich there is a lot of space for visionary thinking – and the architectural building created with the environment in mind inspired the designers to create new collections. Meister + Co. and burkhardt leitner_modular spaces have many years in trade fair architecture and the Meister’s company philosophy in common: “Striving for perfection stands for a passion that is not limited to formulas but extends to our want and ability to create unique designs”.

Cultivating a homogeneous corporate identity lead to the development of an autonomous, independent room-in-room solution with eight work spaces on 120m² in cooperation of the architect Josef Blättler and the client. With its unified visual appearance, pared-down clarity of form, precision and the use of high-quality materials which guarantees durability, sustainability and preservation of resources, the new constructiv otto architecture system with an integrated floor unit was perfect for this project. The aluminium profile with an integrated precision cast stainless steel connector has a high rigidity and small dimensions – few components, fast assembly, and high mobility.

One of the special features of this project is the integration of the in-house air-conditioning. The complete room-in-room solution with constructiv otto stands on a platform by which cold air can be drawn in in summer and warm air in winter – and can be directed to the individual constructiv ottoboxes by small ventilators in the double flooring (indoor climate, cold air carpet).

Remote-controlled, electrical glass sliding doors – also lockable – add lightness to the room. The building already features an acoustically enhanced ceiling; therefore, the walls made of special sound-proof glass were extended beyond the constructiv otto structure up to the ceiling. As a visual closure large, semi-transparent fabric panels were integrated in the constructiv otto ceiling profiles. The complete cable management is organised by floor tanks in the platform. Light comes from free-standing lights. On the client’s request two double boxes were built, that is, two cubes with a shared wall – with the aim to have a compact way of building and reducing material. To protect from view, an integrated, three-fold curtain system with white, structured cotton fabrics was integrated.


constructiv ottobox – mobile space on castors

Society is changing from an information society to a knowledge society. Communication serves as a basis, since only in useful networks with interpersonal exchange information can be turned into usable knowledge. It is necessary to improve not only the communicative quality of a space but also its flexibility of use. With the ottobox autonomous, independent room-in-room modules are created, which can be quickly rearranged at any time without imposing on the existing architecture. Thus conversion costs can be reduced to a minimum.


A company’s corporate design can be integrated into the ottobox and can be used for the colours, graphics and typography of the whole space. Zeitgeist becomes visible by using interesting materials for the floor, wall and ceiling. The ottobox’s high modularity is also suitable for temporary advertising campaigns (printing on glass, panels, banners, etc). Custom lighting, ventilation and acoustics solutions can be integrated quickly and easily.

The constructiv otto system as the basis of the ottobox has a unified visual appearance. The aluminium profile with an integrated connector made of precision-cast high-grade steel has a high flexural rigidity and small dimensions – few components, quick assembly and high mobility. The standard grid dimensions are for example: 2.4 x 2.4 x 2.4 m or 3.6 x 3.6 x 2.4 m, however, other axial dimensions are available on request at any time.

The pared-down clarity of form and the use of high-quality materials guarantee durability, sustainability and preservation of resources.

Special features

Integrated acoustics solution: The use of micro-perforated materials within the profile in combination with hard-walled materials such as glass, wood, metal, etc reduces the reverberation period.

Panorama glass: With a span of up to 3.6 m a panorama glass front with toughened safety glass and coloured or structured glass panes is possible.

All-over floor solution: Carpet, linoleum or solid wood – large spans and connectors which are integrated into the profile make all-over floor solutions possible.

Bottom-guided sliding door: The ottobox on castors also offers a bottom-guided sliding door.


The ottoboxes have integrated shelves and there are various possibilities to fasten projection panels, beamers, monitors, whiteboards and lighting etc.

Fields of use

The ottoboxes create temporary architecture in lofts, industrial buildings or in public spaces such as museums, congress centres, banks, railway stations, airports and showrooms or structure open-plan offices, work or retreat, into spaces to meet.