The SPIEGEL Group, whose stable includes Germany’s most important news magazine Der SPIEGEL, moved into its new publishing house in Hamburg’s HafenCity development. We were commissioned to create a new, 520 sq m large employees’ canteen for the building. The legacy building’s famous canteen was designed in 1969 by Verner Panton. This inheritance represented a particular challenge.

The employees’ canteen was and is a calling card of the SPIEGEL Group, reflecting its journalistic philosophy as much as its culture of dialogue. It is a space that meets all functional demands while creating a strong visual impact to form a truly distinguishing space. In so doing it supports the mature culture of communication within the company and in a grand gesture transmits these values to the outside world.

The ceiling design is the distinguishing moment of the space. It is formed of 4,230 circles made of micro-perforated aluminium. The tables are placed within the space in three large groups in loose arrangements and so provide an organic counterpoint to the polygonal floor plan. Through a zigzagging glass façade a separate area can be formed at one end for discrete events.

Client:

SPIEGEL Group

Design team:

Ippolito Fleitz Group GmbH
Design Team: Peter Ippolito, Gunter Fleitz, Tilla Goldberg, Christian Kirschenmann, Tim Lessmann, Alexander Fehre, Christine Ackermann, Roger Gasperlin, Katja Heinemann

Productos utilizados

Productos especificados

Fabricantes especificados