Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Specified products

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

The insurance group BGV / Badische Versicherungen accomplished a very special kind of transformation: through the implementation of a forward-looking energy concept, a 1970's building in need of refurbishment was turned into a markedly sustainable, modern office building. The highly efficient lighting solution from Waldmann also contributed to the success of the project.

When the decision for a complete renovation made, one thing was clear: the measures taken should bring about fundamental changes. Since the company policies of BGV commit the organization to sustainability and environmental protection, this had to be reflected when transforming the facility into one of the greenest office buildings in Germany. The stipulated requirements – significant energy savings as well as low operating and follow-up costs – were correspondingly extensive.

When it came to lighting for the individual workplaces, the main requirements were energy efficiency and design. A choice was made in favor of the free-standing luminaire ATARO with the light management system PULSE from Waldmann. This lighting solution takes into account the high daylight yield of the building’s new glass envelope. ATARO lights up not only in dependence on the intensity of incoming daylight, but also on the presence of people – in other words, only when it is actually needed. To match the bright rooms and the white office furniture, Waldmann delivered a project-specific solution in signal white. The lighting system thus fits perfectly into the new office concept. Also, the stands and switches of the free-standing luminaires were modified to allow optimal placement next to the desks.

Client:

BGV (Badischer Gemeinde-Versicherungs-Verband), Karlsruhe

Design team:

Architekt: Vollack archiTec, Karlsruhe

Project partners:

Elektroplanung: b.i.g. Gruppe, Karlsruhe
Elektroinstallation: Sauter Elektrotechnik, Bretten
Beleuchtungslösung: Stehleuchte ATARO

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Photographer: Daniel Vieser

BGV Headquarter by H. Waldmann | Manufacturer references ×

Specified products

Specified manufacturers