Key facts

Product:
Retractable tall unit FINE
Family:
Marble Grey FINE
Manufacturer:
Santos >
Architonic ID:
20062022
Country:
Spain
Launched:
2019
Manufacturer groups :
Kitchen furniture-Kitchen cabinets >
Groups:
Kitchen furniture-Kitchen cabinets >

Product description

The tall unit fronts can be temporarily hidden away along its sides, providing easy access to the entire space. Its fully customisable interior includes shelves with rear LED lighting, an oven and an auxiliary work area with a worktop, lighting profile and sockets. This is why it is perfect as a breakfast area or to use small appliances without having to move them from one place to another. What’s more, once the unit is closed, everything is tidied away and hidden from view—a key feature in kitchens open to other areas in the house.

Product family

Concept

The kitchen, which is completely open, is found right at the heart of the house’s public area. With this prime position, it serves as a nexus between the dining room and living room, which are laid out perpendicular to it at each end of the floor. Thus, the barriers that traditionally separated the work areas from leisure areas no longer exist, bringing them together into one single area intended for sharing and enjoying. This approach, aside from making the space feel so much bigger, fosters interaction and freedom of movement for users.

The kitchen cabinets by Santos comprise a homogeneous set that stands out—without being discordant—amidst simple yet bright architecture. The tall units rise to the ceiling, creating a functional partition with a significant aesthetic function. The island, located directly opposite, takes on the form of sculpture, making it easy to forget that it is actually intended for storage. The interior design is balanced out through the warm touches provided by tables, chairs, shelves and frames. In this regard, the parallelism between the chestnut flooring and the wooden puzzle on the ceiling, which is found throughout the entire floor, plays an important role in reinforcing the harmony between the open kitchen, living room and dining room.