Christian von Düring

Genève | Since 2000

Villas Jonc

Le Grand-Saconnex, Geneva | Switzerland | Completed 2009

Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
This project of 3 attached houses follows the principals of sustainable development in an effort to:
• minimize the impact on the environment during the entire life cycle of the
building,
• ensure individual comforts while encouraging social relationships between
neighbors,
• secure a long-term return on investment and keep maintenance and running costs
low.

One of the objectives is to foster the advantages of shared living while maintaining the individuality of each dwelling. By the position of the garages and the portal definition of the entrances, each house is discovered by means of a passage into and through a private courtyard. On the opposite side of the building, the terraces of each apartment give onto a common garden and the expression of the individual houses is voluntarily erased to give the feeling of one big house. By the structural layout and choice of materials, the project is conceived for maximum flexibility. Each house can vary its layout and express its own individuality. And at the level of the entire structure, the possibility exists for future evolution, even to an eventual transformation into a small apartment building, thereby maintaining its sustainability and potential integration into a future town planning. In this project, the use of natural materials was preferred (rammed earth, terracotta masonry & wood), choosing materials according to their level of gray energy and their durability.
The construction is composed of a series of masonry walls on the ground floor, which support a wooden volume above. As inspired by local rural construction, the masonry protects the wood from the ravages of ground humidity and at the same time compensates for the wood’s lack of inertia. Furthermore, a rammed-earth monolith, made from the earth excavated for the basement, penetrates each dwelling from top to bottom. It adds a passive regulation of temperature and humidity. In addition to the windows on the facade, a central skylight ensures that every room benefits from natural lighting and ventilation. Finally, by the manual opening of a trap window, cool temperate air from the lower level is drawn through the house and out the skylight to act as a natural cooling system. These examples illustrate how the project minimizes complex automated regulation systems and gives preference to passive solutions, thereby optimizing energy consumption during all four seasons.

Project partners:

Associate: Monica Suarez architect IAUG
Consultancy: ATBA SA
Engineer: EDMS SA
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Nicholas Ratzenboeck
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc
photographer: Thomas Jantscher
Christian von Düring-Villas Jonc