Mateo Arquitectura

Barcelona

Cornellá

Barcelona | Spain | Completed 2004-2008

Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Office building in Barcelona. 2004 -2008

In the Cornellà Business Park, promoted by the World Trade Centre, we must propose architectural alternatives based on the functional logic already tested and experienced by the ownership, concerning the planned urban concepts.
We had to propose alternatives for two types of situations: the normal buildings, following the streets, and the corner building.
Our proposals are aimed basically at the following questions:

FLOOR TYPE
A constructed band with a 16-metre span around a courtyard. The stairs and lifts as elements added to the structure to prevent its impact. The logic of the floor allows great operative flexibility with spaces for renting of a large variety of sizes with a minimal repercussion on the common elements. The halls on the floor have natural light and particular attention is paid to their finishes.

THE COURTYARD
This is the central element or our proposal. On the one hand it is the emblematic area of the building that gives it a different tone. It is also a space with specific energy requirements.
We aim to base our proposals on the traditional Mediterranean models present and operative in our culture.
The street buildings, with a single access from the garden, and the courtyard forming part of a complex, articulated sequence of elements.
A first area, the atrium, welcomes us. With a height of three floors and conditioned with natural materials (wood) it houses the control, concierge and directory. Connected directly to the main courtyard, the first part of which is hard, paved sandstone and protected from the rain, and open in the final section, where a Mediterranean garden with local vegetation finishes off the perspective. This part is protected from the sun and allows natural ventilation while generating a microclimate conditioned naturally, prepared for our warm climate.

Design team:

Architect: Josep Lluís Mateo

Competition:
Project Leaders: Jordi Pagès, Virginia Daroca, Victoria Llinares
Team: Adriana Porta, Bianca von Geyr, Jaume Prat, Daniel Blüm
Architectural Project Leader: Yolanda Olmo, Anna Llimona
Project Team: Xavi Monclús, Paula Vallejo, Gonzalo Elizarraras, María Canel

Client:

World Trade Center, WTC Almeda Park, SA

Project partners:

Structural Concept: BOMA, Agustí Obiol
Technical Installations: Grupo JG
Fire Protection: Francesc Labastida
Landscaping: Manuel Colominas
Energetic Concept : Arup Spain (Madrid). Alejandro García, Mark Chown

what

See related products



Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Mateo Arquitectura-Cornellá
photographer: Pedro Pegenaute
Mateo Arquitectura-Cornellá
Mateo Arquitectura-Cornellá
Ground floor plan
Mateo Arquitectura-Cornellá
Typical office floor plan