Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×
  • COLOURS one | boston

    COLOURS one | boston

    MYDECK

THE STARTING POINT

The Gymnasium Neubiberg in the Munich area consists of two building blocks, between which there is an elongated entrance and school courtyard. The school's main entrance is located at the end point of this courtyard. The extension building planned by the Munich-based Peck.Daam architects acts as a "head building" and provides the prelude to this spatial structuring.

LIBRARY CONCEPT

The extension building, which houses the library with a large terrace, was designed as an elevated concrete table in order to integrate the existing bicycle parking spaces on the ground floor into the planning. The library itself was constructed in solid wood.

The space offers the pupils various places of retreat. On the one hand, this is a quiet and working space with desks, separated by glass walls. The Alcove Highback Sofa by Vitra creates private spaces in the large library room, which is very popular with the students. Furthermore, beanbags and small armchairs invite the students to read. All the seating options are used by the pupils of the grammar school and can be moved around according to their personal needs.

INVITING SOUTH TERRACE

The library is extended by a south terrace. The roof of the terrace is designed in such a way that the trees planted on the terrace can grow through it, creating a special play of light and shade on the terrace decking.

The splinter-free and low-maintenance MYDECK Premium WPC boards in the grey "boston" colour were chosen as the terrace decking for the outdoor area.

The weatherproof WPC decking from MYDECK is made of wood from sustainable forestry and recyclable polyethylene. The boards are manufactured in Germany and have already received several awards for design and quality. Most recently, the terrace decking was awarded the German Design Award 2022.

The spacious terrace with the inviting round benches around the tree trunks is used by the library's visitors and is also a popular playground.

Peck.Daam Architects received the ÜBER OBER BAYERN | BDA Regional Award 2021 for the planning and implementation of the library.

Architect

Peck.Daam Architekten

Property Owner / Client

Zweckverband Staatliche weiterführende Schulen im Südosten des Landkreises München

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×

Photographer: MYDECK

Gymnasium Neubiberg | Library by MYDECK | Manufacturer references ×