Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

The Living Garden project is a residential and apartment house (with commercial use) in the Aspern Seestadt, one of the largest urban development projects in Europe. It is located in the north-eastern part of Vienna. This new district is very well connected to the railway stations, airports and historical centers of the Twin Cities Vienna and Bratislava.

The project Living Garden (J3B) is designed as a green, sustainable building. A central idea of the project is to bring nature as deeply as possible into the city and offer the inhabitants and residents a green lung. In addition to the pleasant climate (oxygen, shading, wind protection), the building is also to be a green building for the residents and the surrounding neighbourhood.

The conceptual core is the forest (the open space in the courtyard), the green vein (the ramp along the facade), the leaves (the generous terraces) and the green skin (the facade of the building).

The ground floor zone is generously glazed, with shop windows, shops, pubs, bicycle rooms and access to the lobbies of the three stairways. They open 37 apartments and 19 apartments. The dwelling types are for the most part single-story "through flats" or over corner, two-sided oriented apartments. In the graded part of the building are apartments (three-sided oriented) with balconies and generous roof terraces planned.

From the outdoor area in the courtyard with playground and lush vegetation, the green vein that rises along the facade, connects the green terraces and opens onto an intensively green roof. From these terraces the inhabitants have a wonderful view to the Lake of the Seestadt. On the largest terrace, above the 1st floor, areas for urban gardening are provided.

In front of the apartments there are circulating, spacious balconies as a buffering zone. For these balconies we had the fleeting idea of a pueblo, a strong, archaic form; a Pueblo that does not work as usual as a subtraction, but as an addition. Thus, these additional spaces gained are a plus in areas that are added value for the resident and in the truest sense of the word "priceless". In these vertical connections of the balconies new, interlocking living zones are created. These additive regions first stretch in the XY-axis and then expand into the Z-axis.

This creates communicative areas on the border to the public space (street/square), which function as an interior space between inside and outside; an added value for the user and an enrichment for the urban space. Of course, these areas are also programmed conflict zones, but we assume that residents can anticipate this added value.

These zones can be used with their vertical green and green pergolas on the one hand as a retreat for the residents and on the other hand as a communicative zone in the so-called capillary (surrounding streets) are seen. This vertical, green skin is created by planters placed on the balconies (including irrigation) from which the vegetation develops vertically along the facade and continues horizontally via pergolas. The green facade is maintained every six months from the outside.

Design team:

Martin Mostböck + Pesendorfer | Machalek Architects

Building contractor: STRABAG AG
Planning: Pesendorfer | Machalek | Mostböck Architekten
Project manager: Martin Mostböck, Andreas Machalek
Assistance: Andreas Machalek, Martin Mostböck, Johannes Pesendorfer, Marlene Asamer, Karel Bauer, Francesca Burzi, Jana Matyasova, Alexandra Neurauter, Alessandro Scendoni
Structural consultant: KS Ingenieure ZT GmbH, Wien/Vienna
Landscape planning: DnD Landschaftsplanung, Wien/Vienna

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×

Photographer: ©Paul Sebesta

Living Garden Apartments by Martin Mostböck | Apartment blocks ×