Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Marina One in Singapore is to date the largest project by ingenhoven architects. The project was offcially opened on 15th January 2018 by the Prime Minister of Singapore, Lee Hsien Loong and the Prime Minister of Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Representatives from the Project design and planning frms will be in attendance.

As an international role model for living and working, Marina One makes an innovative contribution to the discourse on megacities, especially in tropical regions, which, in the context of increasing population and climate change, face enormous challenges. The high-density building complex with its mix of uses extends to over 400,000 square meters and, with its group of four high-rise buildings defnes the Green Heart—a public space extending over several stories. This three-dimensional green oasis reflects the diversity of tropical flora.

„For a project to become an authentic development it must be accepted by the people, it must be lived in, and it must be popular. I hope and wish that Marina One will have that authenticity. By working together, we have done everything we could“, says Christoph Ingenhoven, Principal and Founder of ingenhoven architects.

Today, more than 50 percent of the world’s population lives in cities. This number will increase to 70 percent in the next three decades. By 2050, the world’s population will increase to nine or ten billion. In urban agglomerations, this growth cannot be accommodated without high-rise buildings. The core concept for Marina One, which consists of a group of four high-rise buildings, is based on a shared central space—the Green Heart—which was designed by ingenhoven architects in close cooperation with landscape architects Gustafson Porter + Bowman. The interaction between the geometry of the buildings and the garden facilitates natural ventilation and generates an agreeable microclimate. The largest public landscaped area in the Marina Bay Central Business District of Singapore provides living space close to nature, the usable area of which is 125 percent of the original site surface area.

Marina One comprises four high-rise buildings which accommodate offce, residential and retail functions and have been rated under the Green Mark Platinum and LEED Platinum schemes. The two offce towers each have a usable floor area of 175,000 square meters; the two residential towers provide 1,042 city apartments and penthouses for about 3,000 residents.

The organic shape of the building complex with its iconic louvres, and the generous planting, contribute to an improvement of the microclimate and increase biodiversity. Inspired by Asian paddy feld terraces, the green center formed by the four towers—with its multi-story three-dimensional gardens—reflects the diversity of tropical flora and creates a new habitat. This Green Heart comprises over 350 different types of trees and plants, including 700 trees, on a landscaped area of 37,000 square meters. Various types of animal become part of this biological diversity. Inspired by the natural climate changes at the different vertical levels of a rainforest, the landscape architecture mimics a green valley with its variations in climate according to level. Restaurants and cafés, retail areas, a ftness club, pool, supermarket, food court, and event areas on the different open terraces not only provide products and services to the residents, offce workers, and visitors—they also create a place for social interaction.

The compact and effcient layout design is complemented by energy-saving ventilation systems, highly effective external solar screening devices, and glazing that reduces solar radiation into the building. Direct connections to four of Singapore’s six mass rapid transport lines, bus stops, bicycle parking facilities, and electro-mobile charging stations ensure that exhaust emissions caused by private transport are signifcantly reduced. The color scheme of the interior and the building facade features calm and earthy bronze shades in order to support the harmonious atmosphere.

M+S Pte Ltd. Singapore, a company owned by Khazanah Nasional Berhad, Kuala Lumpur, Malaysia and Temasek Holdings, Singapur

Ingenhoven architects
Project Management: UEM Sunrise Berhad, Malaysia / Mapletree Investments Pte Ltd., Singapore
Design architect: ingenhoven architects, Düsseldorf, Germany / ingenhoven LLP, Singapore
Project architect: architects61, Singapore
Landscape Architecture: Gustafson Porter + Bowman, London, UK
Local Landscape Consultant: ICN Design International Pte Ltd , Singapore

Structural and M&E Engineers: BECA Carter Hollings & Ferner, Singapore
Facade consultant: Arup, Singapore
Lighting consultant: Arup, Singapore
Residential Interior Designer: Axis ID, Singapore
Quantity Surveyor: Langdon & Seah, Singapore
Main contractor: Joint venture company by Hyundai Engineering & Construction and
GS Engineering & Construction
Piling contractor: Sambo E & C, Singapore

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×

Photographer: HG Esch

Marina One complex by Ingenhoven architects | Office buildings ×