Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Visitors to Tilburg’s newly modernized station district will notice an exciting addition to the city: the new public library which was officially opened in January 2019. A former locomotive shed - the ‘LocHal’ - has undergone an intensive redesign to become the beating heart of the district. It has been transformed into a public meeting place with a distinct railway theme. Its rugged steel structure provides the perfect backdrop for all manner of events and exhibitions. Much of the elegant industrial building has been conserved. With the addition of robust new architecture and huge textile screens, it has been transformed to showcase the new concept of Midden Brabant Libraries.

It is a place in which knowledge is not only ‘consumed’ but produced by partners such as the arts organization Kunstloc, Brabant C and the co-working facilities of Seats2Meet. The building’s design is the result of close collaboration between Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau and Inside Outside/Petra Blaisse, while the engineering consultancy Arup advised on aspects such as sustainability, re-use and acoustic design. The furnishing of the library, of the various ‘laboratories’, the café and offices are by Mecanoo.

A public meeting place
Perhaps the most conspicuous feature of the new LocHal is its sheer size. With a footprint of 90 x 60 metres and a height of 15 metres, it is both imposing and inviting. The new library was deliberately designed to be an extremely accessible building. The entrance hall takes the form of a covered city square with large public reading tables (doubling as podia), an exhibition area and a coffee kiosk. This square folds up into broad steps which can be used as event seating for over one thousand spectators. These steps lead up into the main building, notable for its huge glass facades which allow for plentiful daylight. On the second floor, the gallery and stairways allow closer inspection of the historic glass walls as visitors browse the bookcases or make use of the quiet reading areas. One floor higher is a large balcony offering panoramic views of the city.

A library for the 21st century
The LocHal has redefined the function of a library in today’s digital era. While there are the usual facilities for the traditional ‘book consumer’, the new library also provides ample opportunity for the creation of new knowledge. ‘Curatorship’ has become just as important as the books themselves: interaction with human experts offers a deeper, richer way to acquire knowledge and information. This new role is facilitated by the architecture. In addition to various areas for lectures and public events, the library has a number of ‘labs’ (laboratories) where visitors can learn new skills. These labs, with their remarkable design, can be found throughout the building. One is in the form of a glass cube, formerly part of the concert hall in Amsterdam’s Beurs van Berlage building. There is also the Food Lab, the Word Lab, the DigiLab and the Heritage Lab. The clustering of library, various arts institutes, Seats2Meet and faculties of journalism in the nearby Mindlabs (currently under construction) creates a diverse group of experts who will cement the success of the new library concept. Moreover, the form of the building ensures that the collection, the facilities and the manner in which they are used can be adapted to meet changing requirements.

A robust décor
The atmosphere of the building is that of a productive knowledge institute. The main structure, various original features which have been carefully preserved and the new additions make use of ‘honest’ materials such as black steel, concrete, glass and wood, applied over large surfaces. Textile screens add accents of scale and colour. It is the main structure which determines the architectural language, while the details adapt themselves to the scale of the building. Floors, columns and stairways reveal their characteristic textures when viewed at close hand, especially in daylight when the refined shadows created by the intricate window frames and translucent textile panels play upon them. After dark, the building is turned ‘inside out’, as it were, with the interior becoming the main source of light: an inviting beacon in the city centre. The interior then takes on the character of a theatre, with all surfaces bathed in a warm light. The imperfections of the existing materials contribute much to the authentic atmosphere of the LocHal. The architecture creates a colossal, industrial setting for all types of activity. The interior design, with its unique fixtures and fittings, creates an extra layer that adds playful variation to the overall visual experience.

Textile screens
Amid all this openness, certain events and activities may call for a smaller scale or a degree of privacy. Inside Outside has therefore designed six huge textile screens which extend to ceiling height, thus accentuating the scale of the building while also defining separate areas and improving the acoustic properties of the interior. These screens have a total surface area of 4125 m2 and can be repositioned using a computerized system. They can, for example, be moved to separate the Seats2Meet area from the higher library floors, or across one of the staircases to create a small, semi-private auditorium. The largest screens, 50 metres across and 15 metres high, can be used to conceal the coffee kiosk or create the perfect backdrop for it. When positioned in front of the windows on the south side of the building, the screens soften the light that floods through the tall glass facades into the inner square. As the sun hits their transparent surfaces, the curtains turn into tall cascades, becoming integral part of the spacious interior landscape.

Interwoven architecture
The new architectural design is a contemporary reinterpretation of that of the original late-industrial building, dating from 1932, and builds upon the logic of that design. The impression of spaciousness is strengthened by new sightlines across the diagonally stepped interior landscape. Columns, floors, balustrades and the textile screens form the ‘grand gestures’ of the various axes within the spatial system: directly up, behind and to the sides, a reference to the industrial processes of the past. The original riveted columns have been preserved and are joined by large supporting structures in a more abstract form which delineate the side aisles they create.

Variation in interior style
The interior design employs a number of distinct concepts to create different settings for various activities such as meeting, collaboration or quiet reading. Characteristic original features have been combined with oak, steel and a palette of red and orange hues. The coffee kiosk is finished in red, brown and gold ceramic tiles. Three huge tables, designed in the form of a train’s ‘bogie’ (undercarriage), stand on the original tracks. They form an extension to the bar area but can also be pushed together to create a stage or catwalk, with the surrounding steps providing seating for the audience. The immense industrial columns have been repurposed as reading and study areas by the addition of wooden tables and lighting. The library’s collection is arranged on large, movable bookcases to create the inviting atmosphere of a modern bookstore. There is also a children’s library, the design of which draws inspiration from De Efteling, the fairy-tale theme park near Tilburg. Young visitors can wander through giant storybooks and browse bookcases in the form of coloured pencils and rulers.

Adaptive technology
The technical aspects of the LocHal design are based on a phased approach whereby the possibilities offered by the existing building are used to the greatest extent possible with additions only where absolutely necessary. The result is a structure which uses the full load-bearing strength of the original floors and beams, which were after all designed to support heavy locomotives. Certain restraints underpinned the structural engineering concept and installation technology. The degree to which an area has artificial climate control depends entirely on its function, whereby the principle of ‘heat the people, not the space’ has been applied. An ingenious system of five separate climate zones ensured that physical adaptations could be kept to a minimum. It was this mentality that made it possible to transform the LocHal building into one large usable volume, rather then building volumes into it or replacing it altogether.

A design team of experts
The various design aspects are very much interdependent. A large number of companies and individuals were involved, each contributing their specific area of expertise to create a single, outstanding design. The architects for the project were selected by means of a design competition and the winning entry was submitted by a partnership of three firms. Civic Architects, a leading expert in public architecture joined forces with Braaksma & Roos (known for its expertise in the transformation of industrial heritage) and Inside-Outside/Petra Blaisse, experts in interior and landscape design with extensive experience in textile-based interventions. The design team enjoyed the support of the engineering consultancy Arup. Interior fixtures and fittings in the library, the café, the laboratories and the offices were designed by Mecanoo. Inside Outside designed the six textile screens which were woven by the Tilburg Textile Lab and produced by the firms Theatex and Seilemaeker. The interiors of the Seats2Meet areas were designed with the input of architecture students at Fontys University of Applied Sciences. Lead contractor for the implementation phase was Binx, working under the guidance of VDNDP Architects.

Design Team:

Civic Architects

Transformation and restoration: Braaksma & Roos Architectenbureau
Interior and landscape design, textiles: Inside Outside / Petra Blaisse
Landscaping: Donkergroen
Interior design library & offices: Mecanoo

Construction management: Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
Technical consultancy: Arup (structural design and engineering, installation technology, sustainability, lighting, fire safety, acoustic design)
Lead contractor: Binx Smartility
Consultants: VDNDP Structural Engineers (site architect), F. Wiggers ingenieursbureau (structural engineering), ABT Wassenaar (building physics, acoustics, fire safety), SOM= (commercial management), Linneman (BREEAM certification)
Glass hall: Zaanen Spanjers Architecten, Octatube

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Stijn Bollaert

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×

Photographer: ©Civic Architects

LocHal Library by Civic Architects | Museums ×