Key facts

Product:
Capitol Vista Ankara
Family:
Capitol Vista Ankara
Manufacturer:
Prodema >
Architonic ID:
20103765
Country:
Spain
Manufacturer groups :
Facade-Facade systems >
Shading-External venetian blinds >
Wood-Wood veneers >
Groups:
Facade-Facade systems >
Shading-External venetian blinds >
Wood-Wood veneers >

Product description

Architect: Anmahian Winton Architects
Year: 2016
Product: Prodex
Color: Pale

CAPITOL VISTA ANKARA OFFICE TOWER

Awarded for International Architecture Awards 2018
 
The Capitol Vista Ankara Office Tower is an office building designed to serve local and international high technology companies interested in capitalizing on nearby educational and research institutes, embracing the technopole model of economic development.
Urbanistically, the project plays an important role in the rapidly developing Eskeşehir Highway corridor west of Ankara’s old city center. At one edge, the site borders an emerging residential neighborhood. It is flanked on the opposite side by a transportation hub for highway, public transport, and pedestrians. In response, the building is set back from the highway, making space for a habitable urban garden, buffered by a bamboo grove and providing a critical pedestrian connection between transportation node and the adjacent neighborhood. The project is distinguished from its surroundings by simplicity of expression: a minimal geometric glass volume encasing a stack of large-scale, horizontal wood louvers, set in a lush garden.
The building is composed of a fourteen-story concrete frame clad with a high-performance curtain wall, and includes four levels of underground parking. The tower’s eccentrically organized core within the narrow building footprint and its unusually high ceilings create generous spaces that take advantage of unobstructed views and allow natural light to penetrate deeply into all tenant areas. Deep horizontal mullions on the exterior control solar gain, while interior operable Prodema PRODEX custom wood louvers, integral to the curtain wall system, give tenants individual daylight control.  The tower’s tall, narrow proportions and the scale and repetition of the horizontal bands of glass and wood achieve a level of abstraction that lends stature to the project.