PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS

Concepcion | Da 2001

Pael House

Concepcion | Cile | Completed 2008-2009

PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
We decided to test the archetypical features of the suburban house. This exercise was never as explicit as the conciliation required by the formalities of the case: a suburban dwelling in a neighborhood of detached houses. As the rest of the residences, this was a big house in a plot too small for such a size; a house that had to look like one (for the sake of the neighbors mental peace); a house made of “material” (a local expression referring to the unquestioned solidity of concrete constructions) that would never age (for the peace of mind of the owners). In an almost automatic move we proposed a heavy and clumsy rectangular prism that echoed the cornered site tucked away at the end of the street; we projected an extension of the plot in two elevated dry patios; we planned a piece that unified the silhouette of four pitched roofs, not too different from the naïve outlines of a child’s drawing; we built a secondary pigmented concrete wall that was repaired several times during its crafted fabrication and that was build in layers so that each new one spilled itself over the previous one. “It’s the weeping house” a carpenter said while he varnished the boards of the furniture “perhaps the only way to avoid aging is to be born old”. Of the four infantile silhouettes only the one closest to the street does not have a base. It is a transversal block suspended over the little remaining air offered by the neighborhood’s square. When Colomina talks about Graham’s unbuilt project she teaches us that “since each house in the urbanization faces an almost identical one across the street, its window becomes another identification screen, a kind of mirror”. In this case, the mirror occupies a place unreachable to the direct eye. It is a disproportioned showcase that allows intruders to enter only when they look from a distance.

Team Design:

Architects: Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen
Colaborators: Konstantin Konig, Ivan Fierro

Client:

Gabriela & Humberto Broitman

Socio:

Structure: German Aguilera
Construction: Claudio Loosli
Sanitary project: Marcelo Valenzuela
Electrical project: Carlos Martinez
Constructive system: Reinforced concrete
Exterior finishing: Brown pigmented concrete, wooden window frames
Interior finishing: Painted concrete and wood, wooden and stone floors
Model photography: Ana Crovetto
Architecture photography: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
Fotografo: Cristobal Palma
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House
PEZO VON ELLRICHSHAUSEN ARCHITECTS-Pael House