TORAFU ARCHITECTS

Tokyo | Da 2004 | Impiegati 7

HOUSE IN KOHOKU

Yokohama Kanagawa | Giappone | Completed 2008

TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
This site is located in a quiet residential region reclaimed on a hill of Yokohama. With neighboring houses lined very close together, this flag-shaped site meets a road at a verge of no more than 3 meters in width. Since the site is tilted to the north, and the neighboring house to the south is two-storied and built on a tiered, higher ground, at first it seemed almost impossible to let in light from the south. The client, a married couple who has lived in this place for a long time, wanted a small but sunny one-story house just as their child became independent from them.

The roof which looks like barnacles lets in light through the glass on the top of the tube-shaped windows that are set avoiding shades and gazes of the neighbors. The shapes of these “tubes” clearly appear on the inside of the house, and the arris of a kind of folded plate roof softly separate the whole residential space. Since the house is one-storied, we were able to form the roof with freedom. And taking advantage of this freedom, we aimed to make the exterior and the interior appear as two sides of the same object. Although the main living area is no larger than approximately 7 x 7.5 meters, appropriate distances can be kept among the scenes of food, clothing and housing by the arris of the ceiling moderately separating every space along them and by the height of the ceiling itself. High arris connect neighboring spaces, and low arris separate them into, for instance, a living room and a bedroom. Infixed at the space where the ceiling is highest is a wooden mass. Inside the mass are a kitchen, bathroom and sanitation facilities, while the top of the mass is used as a design office for their son. The top of the mass, which is a lot like a loft, and other spaces are visually separated but the family members’ presence can be felt when they are there.

We decided to use reinforced concrete to capitalize on the folded plate roof structure, thereby making it possible to fulfill the pillar-less interior space with the walls and the slabs uniformly 150mm in thickness. And since it requires only one concrete casting on the upper building frame, we could achieve an even frame with no placing joint that can often become RC structure's weakness. As opposed to the concrete substrate surface of the exterior, the walls and the ceiling on the inside of the house are given a white finish to become a stage where light and shadow interplay. Since the floor and the built-in furniture are made of medium-density fiberboard and given a paint finish, the furniture looks as if it has grown from the floor.

The roof not only lets in light and provides cover from rain but, on the inside, gives the space a moderate separation. The brightness and softness of light differs according to season and time of day, which changes the look of the place. The windows on the roof cut out the sky and constantly project the changes of the nature.

Socio:

Structural design: MID architectural structure laboratory
Facility design: Spangle (Lightings)
Production: YAMASHO
Furniture design collaboration: TAIJI FUJIMORI ATELIER / Fabric design: NUNO
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU
Fotografo: Daici Ano
TORAFU ARCHITECTS-HOUSE IN KOHOKU