Valerio Olgiati

Prof. dipl. architect ETH/SIA | Flims | Depuis 1996

Plantahof Auditorium

Landquart | Suisse | october 2010

Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
The placement of the new auditorium creates a new central square within the overall structure of the Plantahof agriculture school. The high façade holds together the new piazza.
The inner space of the auditorium lies in half-light. Two windows facing each other define the inner space and allow for a view from the new piazza towards the axis of the Prättigau valley. A thin, dark coloured, concrete wall stretches over the pillars and beams like a tent. These elements are supported outside the building by the abutments. The structure combines in equal measure a frame and a solid construction. The result is a hybrid of pillars and walls, expressing an architectural concept and lending the building character.
The new auditorium is multifunctional and has a capacity of 130 to 180 seats. In addition to its conventional use, the new hall has the capacity to host different kinds of events such as seminars, congresses and panel discussions.

materials: anthracite in-situ concrete, steel, chrome-nickel-steel

begin of planning: november 2008
begin of construction: october 2009
end of construction: october 2010

volume: 2’240 m3 (SIA 416)
area: 270 m2

investment costs (BKP 1-9): 2.75 Mio. CHF
m3-price (BKP 2): 898 CHF / m3

Design Team:

Nathan Ghiringhelli (project manager office Olgiati), Daisuke Kokufuda

Client:

Building control department of Canton Grison

Partenaires du projet:

construction supervisor: Georg Nickisch, Franz Bärtsch, ARGE Nickisch/Bärtsch, Chur
structural engineer: Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Photographe: © Javier Miguel Verme
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Floor plan / © archive olgiati
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Cross section windows / © archive olgiati
Valerio Olgiati-Plantahof Auditorium
Situation plan / © archive olgiati
Project address

Plantahof / Kantonsstrasse 17, 7302 Landquart