Raiffeisen - Open Lounge

Zürich | Schweiz | Realisiert 2011

DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
Prototype for an open bank

Raiffeisen’s flagship branch on Zurich’s Kreuzplatz dissolves traditional barriers between customer and employee, creating a new type of “open bank,” a space of encounter. Advanced technologies make banking infrastructure largely invisible; employees access terminals concealed in furniture elements, while a robotic retrieval system grants 24 hour access to safety deposit boxes. This shifts the bank’s role into becoming a light-filled, inviting environment – an open lounge where customers can learn about new products and services.

This lounge feels more like a high-end retail environment than a traditional bank interior. Conversations can start spontaneously around a touchscreen equipped info-table and transition
to meeting rooms for more private discussions. The info-table not only displays figures from world markets in realtime, but can be used to interactively discover the history of Hottingen, or just check the latest sports scores.

Membrane Walls
Elegantly flowing walls blend the different areas of the bank into one smooth continuum, spanning from the customer reception at the front, to employee workstations oriented to the courtyard. The plan carefully controls views to create different grades of privacy and to maximize daylight throughout. The walls themselves act as a membrane mediating between the open public spaces and intimately scaled conference rooms.

Portraits of the quarter’s most prominent past residents like Böklin, Semper or Sypri grace the walls, their abstracted images milled into Hi-macs using advanced digital production techniques. While intricately decorative, the design grounds the bank in the area’s cultural past, while looking clearly towards the future.

Media
Created in conjunction with iart interactive, the Info-table in the lounge offers customers a chance to check the latest stock quotes, or the daily news. The touchscreen also allows one to learn about the history of the area and the personalities prominently displayed on the bank’s walls. Most importantly it acts as a magnet for client and advisor to meet around casually, before deciding if they should move to the adjoining meeting rooms for further discussion.

Displayed information is updated real- time from the web through programmed RSS feeds. New figures pop up like animated soap bubbles.

Auftraggeber:

Raiffeisen Schweiz, Niederlassung Zürich

Projektpartner:

Media: iart interactive
Wall Pattern: ROK - Rippmann Oesterle Knauss GmbH
Lighting: Sommerlatte & Sommerlatte
Site Supervision: Archobau AG
Mechanical: PGMM Schweiz AG
Electrical: Mosimann & Partner AG
Acoustics: Braune Roth AG
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter

what

Verwendete Produkte



DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter

what

Verwendete Produkte



DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
Fotograf: Jan Bitter
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
courtesy of NAU + DGJ
DGJ+NAU-Raiffeisen - Open Lounge
courtesy of NAU + DGJ