Wilkinson Eyre Architects

London | Seit 1983

Cooled Conservatories at Gardens by the Bay

Singapur | Realisiert June 2012

Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Project Overview
Located in Marina Bay, Gardens by the Bay is a key project in delivering the Singapore Government’s vision of transforming Singapore into a ‘City in a Garden’. At a total of 101 hectares, the Gardens by the Bay project comprises three distinct waterfront gardens – Bay South, Bay East and Bay Central. The commission to design the 54 hectare Bay South garden was won in 2006 by a team led by Grant Associates and including Wilkinson Eyre Architects, Atelier One, Atelier Ten, Land Design and Davis Langdon and Seah.

At the heart of Bay South Garden is the Cooled Conservatory Complex which is the focal point of the Gardens. The two main Conservatories cover an area in excess of 20,000sq m and are among the largest climate-controlled glasshouses in the world. They provide a spectacular, all-weather attraction and comprise a 1.28 hectare cool dry conservatory (the ‘Flower Dome’) and a 0.73 hectare cool moist conservatory (the ‘Cloud Forest’). Each has its own distinct character, but both explore the horticulture of those environments most likely to be affected by climate change.

Conservatories
The Flower Dome tells the story of plants and people in the Mediterranean climate zone, and how the plants cultivated in these regions will gradually become endangered as temperatures rise. It has a planted footprint of more than 10,100 sq m and aims to bring alive the experience of seasonal change for visitors more used to Singapore’s eternally tropical climate and lush green vegetation. From the lavender fields and olive groves of the Cultivated Worlds section to the baobab and pachypodium trees in the Strange Worlds area, the visitor is presented with a unique collection of plants. The landform of the conservatories draws inspiration from Mediterranean landscapes and evokes the language of dry, sun-baked hillsides punctuated with rocky terraces and stony outcrops, and the intimate bond between land, geology, vegetation and cultivation. At the centre of this permanent display is the Flower Field – a vast carpet of flowers in bloom which will change seasonally.

The Cloud Forest highlights the relationship between plants and the planet, showing how the warming of the cool tropical cloud forests will threaten biodiversity. With a smaller footprint but greater height than Flower Dome, it has at its heart a planted ‘Mountain’ from which a 35m high waterfall drops. Visitors can experience the forest at different levels from a Cloud Walk, a Canopy Walk and the Forest Floor and Ravine Walks. Within the mountain, a series of exhibition spaces describe the impact of incremental temperature change and the sustainable technologies employed across the gardens, while at its foot is the Ravine – a series of darkened secret gardens surrounded in mist.

Designteam:

Architect: Wilkinson Eyre Architects
Masterplanners & Landscape Architects: Grant Associates

Auftraggeber:

National Parks Board (NParks), Singapore

Projektpartner:

Structural Engineers: Atelier One
Building Service Engineers | Environmental Designers: Atelier Ten
Communication Design: Thomas Matthews
Interpretation and Exhibition Designers: Land Design Studio
Design management: Buro Four, UK
Films & animations: Squint Opera, UK
Cost consultant: Langdon & Seah Singapore Pte Ltd
Lighting design: Lighting Planners Associates (LPA), Japan
Engineering support: Meinhardt (Infrastructure) Pte Ltd, Singapore
Architecture and engineering support: CPG Corporation, Singapore
Project management: PM Link PTE Ltd
Irrigation design: WET (Water Equipment Technology), Australia
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay
Wilkinson Eyre Architects-Cooled Conservatories at Gardens by the Bay