Neri & Hu Design and Research Office

Shanghai | Since 2004

THE WATERHOUSE

Shanghai | China (People's Republic of) | Completed 2010

Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Tuomas Uusheimo
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Located by the new Cool Docks development on the South Bund District of Shanghai, the Waterhouse is a four-story, 19-room boutique hotel built into an existing three-story Japanese Army headquarters building from the 1930’s. The boutique hotel fronts the Huangpu River and looks across at the gleaming Pudong skyline. The architectural concept behind NHDRO’s renovation rests on a clear contrast of what is old and new. The original concrete building has been restored while new additions built over the existing structure were made using Cor-Ten steel, reflecting the industrial past of this working dock by the Huangpu River. Neri & Hu’s structural addition, on the fourth floor, resonates with the industrial nature of the ships which pass through the river, providing an analogous contextual link to both history and local culture.
Neri & Hu was also responsible for the design of the hotel’s interior, which is expressed through both a blurring and inversion of the interior and exterior, as well as between the public and private realms, creating a disorienting yet refreshing spatial experience for the hotel guest who longs for an unique five-star hospitality experience. The public spaces allow one to peek into private rooms while the private spaces invite one to look out at the public arenas, such as the large vertical room window above the reception desk and the corridor windows overlooking the dining room. These visual connections of unexpected spaces not only bring an element of surprise, but also force the hotel guests to confront the local Shanghai urban condition where visual corridors and adjacencies in tight nong-tang’s define the unique spatial flavor of the city.

Design team:

Interior Designer(s): Neri & Hu Design and Research Office

Architect(s): Neri & Hu Design and Research Office

Design Team: Lyndon Neri, Rossana Hu, Debby Haepers, Cai Chun yan, Markus Stoecklein, Jane Wang

Client:

Cameron Holdings Hotel Management Limited

Project partners:

Structure Consultants: China Jingye Engineering Technology Company
Mechanical Consultant: Far East Consulting engineers Limited
Kitchen Consultant: Polytek Engineering Company Ltd.
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Perdor Pegenaute

what

See related products



Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Tuomas Uusheimo
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute
Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere

what

See related products



Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Pedro Pegenaute

what

See related products



Neri & Hu Design and Research Office-THE WATERHOUSE
photographer: Derryck Menere