crossboundaries architects

Berlin | Beijing | Since 2005

Family Box

Beijing | China (People's Republic of) | Completed December 2009 (1st phase)

crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
“We have learned that to raise a happy, healthy and hopeful child, it takes a family, it takes teachers, it takes clergy, it takes business people, it takes community leaders, it takes those who protect our health and safety, it takes all of us.
Yes, it takes a village to raise a child.”
Hillary Clinton

Family Box is something between an indoor playground and a kindergarten for children up to twelve years old, but it also accomodates their parents’ needs. It hosts different kinds of activities - from swimming, playing games to various classes ranging from music, dancing, crafting to cooking. Furthermore it has a big playframe, a reading area and a generous café area. Located at the outer corner of a park it is placed in a natural environment, which enhances the visibility of the building.

The different size and height between adult and child and their different angle of view was the starting point for considering Family Box should be made by two types of spaces: a kids-scale space and an adult-scale space.
How to find an inspiring balance between them? How to combine the different needs?

Despite the complex program another challenging part of this project was to deal with an existing structural system, column grid and also the building footprint - due to a different original function of the building and the involvement of another design institute in an earlier project stage.
The rigid concrete structure of the building did not seem the most suitable for the design purpose, that was counterbalanced in different ways. Since the two upper floors where not yet constructed, floor plates were shifted up and down and cut outs in the floor allowed views between the two floors.

The use of independent rooms in the shape of freestanding boxes allows the activities to run parallel and it offers the most suitable environment for each. The rooms have their own program or theme, they all differ from the outside space in terms of color and furniture. They have their own story and inside life and allow the children to concentrate on the program offered. At the same time, small square window openings allows maintaining contact with the outside, and parents can have a peep inside to see what is going on.

Design team:

crossboundaries architects, Beijing

Client:

Children Enterprise (UK) Limited

Project partners:

Collaborating Architects & Engineers: BIAD International Studio & BIAD TSH International Studio
Lighting consultant: BIAD lighting studio
Graphic designer: Didelidi studio
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
photographer: Chaoying Yang
crossboundaries architects-Family Box
basement
crossboundaries architects-Family Box
1st floor plan
crossboundaries architects-Family Box
2nd floor plan