Shift architecture urbanism

Rotterdam | Since 2005

Faculty Club Tilburg University

Tilburg/Rotterdam | Netherlands | Completed 2011

Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism completes Faculty Club for Tilburg University
(Tilburg/Rotterdam, 20 July 2011) Tilburg University has extended its campus with the Faculty Club, a multipurpose pavilion for the academic staff and their guests. Shift architecture urbanism took the initiative to reanimate the quintessential quality of the Tilburg campus: strong solitary buildings in the green. The monumental modernism of Jos Bedaux served as a frame of reference. Bedaux designed the first - still the best - buildings for the university in the sixties.

DESIGN
The Faculty Club is designed as a carved-out-monolith, one simple box in which transparency and massiveness melt together. The central restaurant is carved out from the centre, creating a tunnel-effect in the front view. In order to strengthen its solitaire character, the building is lifted from the ground. The height difference is bridged by outside stairs and a ramp integrated within the front façade.

Each façade has only one window. By recessing each window, outdoor spaces are created within the front and rear façades. These mark the entrance in front and form a large covered terrace in the back. The simplicity and plasticity of the three-dimensional window treatment further contributes to the building’s sculptural qualities.

By creating a strong formal relation between the existing university buildings and the new Faculty Club, an ensemble of omni-directional solitaires is created. This enables one to recognize the Faculty Club as part of the university, despite its peripheral forest location and exclusive program.

PROGRAM
The primary program consists of a restaurant for eighty persons, a lounge and two conference rooms. The secondary program consists of a kitchen, storage space and other services. The further the functions are situated from the campus, the more intimate and informal the space becomes. The conference rooms look out over the campus, while the lounge completely relates to the forest and the garden. All main functions are physically linked by a transparent axis running the length of the building.

Both the lounge and the restaurant are connected to the carved-out terrace situated at the rear of the building. A four-rail system of sliding windows enables one to open up two-thirds of the total eighteen meters of glass façade. This intensifies the experience of the forest without the visitor having to step outside the building envelope.

CONSTRUCTION
The construction principles of the Faculty Club are deceptively simple. In order to emphasize contrasting space and mass, the structure, installations and details are integrated within walls and floors. The starting point for the engineering was the visual absence of technique. Key contractors and consultants were engaged early in the process of preliminary design, enabling the development of precise and project-specific details that consistently support the overall concept. Shift architecture urbanism was responsible for the design, including the execution drawings and the site supervision. The main contractor of the Faculty Club is Van der Weegen, Tilburg.

RESULT
The result is an integral, durable and engaging building. A monolith carved in such a way as to both profit and profit from the surrounding landscape while maintaining its distinct primary form. Its architecture refers to the heritage of Jos Bedaux by abstracting and updating his formal language. This makes the building into a solidary solitaire, sober and luxurious, massive and transparent, silent and outspoken.

Text: Harm Timmermans, Shift architecture urbanism
 

Design team:

Design: Shift architecture urbanism, Rotterdam
Project architects: Harm Timmermans and Pieter Heymans
Collaborators: Sabine Hogenhout, Bahar Akkoclu and Tjeerd Bloothoofd
Glass façade: Sky-Frame
Fixed interior: Smeulders IG, Nuenen
Concrete floor: Van Kempen Bedrijfsvloeren, Bergeijk
Garden: Van Helvoirt Groenprojecten, Berkel Enschot
Lighting: Philips Lighting, Eindhoven and Living Projects, Breda
Furniture: Brokx Projectinrichting, Oosterhout with Vitra                                                                       
Garden design: MTD, Den Bosch
Garden realisation: Van Helvoirt Groenprojecten, Berkel Enschot

Client:

Tilburg University

Project partners:

Developer: Van der Weegen Bouwontwikkeling, Tilburg
Main contractor: Van der Weegen Bouwgroep, Tilburg
Construction: Bartels, Eindhoven
Installations: Van Delft Installaties, Nieuwkuijk
Stone façade: Van Stokkum Natuursteen, Venlo
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit

what

See related products



Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
photographer: René de Wit

what

See related products



Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
courtesy of Shift architecture urbanism
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
courtesy of Shift architecture urbanism
Shift architecture urbanism-Faculty Club Tilburg University
Historic photos main buildings Tilburg University: Archive Jos Bedaux